Payroll

Tijdig opnemen vakantiedagen

Terwijl de ene medewerker erin slaagt zijn vakantie jaarlijks mooi op te nemen, vraagt de andere steevast een aantal dagen over te dragen naar het volgend jaar. Een straatje zonder einde en een wederkerend discussiepunt rond de maanden oktober, november en december in tal van organisaties.

Bovendien gelden hier ook enkele spelregels:

  • Een werknemer moet binnen de 12 maanden na het aflopen van het vakantiedienstjaar zijn wettelijke vakantiedagen opnemen. Dit betekent dat alle wettelijke vakantiedagen gepland moeten worden tussen 1 januari en 31 december van het vakantiejaar. Het is belangrijk op te merken dat strikt genomen wettelijke vakantiedagen niet kunnen worden meegenomen naar het volgende kalenderjaar. Er geldt wel een gedoogbeleid bij de controlediensten, doch in beperkte mate;
  • Voor vakantiedagen die door het bedrijf worden toegekend, gelden andere regels. Definieer deze duidelijk op bedrijfsniveau;
  • Voor zogenaamde ADV-dagen bestaat geen enkele ruimte voor discussie! Deze dagen moeten altijd binnen hetzelfde jaar worden opgenomen gezien de gemiddelde arbeidsduur gerespecteerd dient te worden.

Een duidelijk beleid hierrond en vooral een duidelijke communicatie naar de medewerkers kan heel wat wrevel wegnemen. Wij zijn geen voorstander van het overdragen van vakantie naar een volgend jaar. Heb je daar toch een goede reden toe, kader dit dan in een transparant beleid en communiceer de spelregels naar de medewerkers.

Jaarlijks hiermee enkele issues? Bij Pionier en Brunetto helpen we jou graag verder.

Matthias
HR specialist
Terug naar overzicht
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Super, we houden je op de hoogte!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Een constructieve vertaalslag realiseren tussen
jouw business en de HR noden?

We doen het samen.

Boek een call

Pionier

blog

Het uitbesteden van HR-projecten

Het uitbesteden van HR-projecten

Bij Pionier kunnen we rekenen op gedreven en toegewijde HR-experts die zich inzetten voor het leveren van hoogwaardige diensten op het gebied van human resources.

Lees post
7/2/2024
Talent behouden

Talent van verschillende generaties behouden

Als werkgever is het een dagelijkse uitdaging om verschillende generaties bij elkaar te brengen, en te behouden.

Lees post
13/11/2023